
Sağlıklı ve dengeli beslenme rutininin en önemli birleşenleri: Meyveler… Tatlı krizine de sağlıklı bir çözüm olan meyvelerin mevsimine uygun tüketimine özen göstermelisiniz. Böylece daha taze ve besleyici meyve tüketmenin avantajının yanında kendinizi mevsimsel enfeksiyon ve hastalıklardan korumayı başarabilirsiniz. Özellikle hastalık ayı kış için doğru meyve tüketimi çok daha ön plana çıkar. Yapmanız gereken sevdiklerinizin beslenme rutinine eklemek için bol C vitamini kaynağı veya demir içeriği ile bağışıklığın güçlenmesine yardımcı meyvelerin hangileri olduğunu bilmeniz. Kış mevsimine özel meyveleri daha yakından tanımanızın tam zamanı!
Lif deposu: Ayva
Her ne kadar sert bir yapıya sahip olsa da, farklı tariflerle çok daha kolay tüketilebilir hale dönüşen ayva tam bir mineral ve vitamin deposudur. Kış döneminde enfeksiyonlara karşı direnç kazanmanın da en iyi yolu. Üstelik bebeklerin gelişimine katkı sağlayan ayvanın meyve püresi olarak çocuklarınıza yedirilmesinde de herhangi bir sakınca söz konusu değil. A, C ve B kompleks vitaminlerine sahip olan meyvenin demir minerali açısından da kayda değer bir kaynak olduğunu not edelim. Ayrıca ayvanın en önemli özelliğiyse lifli yapısı. Bu sayede sindirim sistemin çok daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
Mikroplara karşı kalkan: Mandalina
Kışın geldiğinin habercilerinden biri: Mandalina… Grip gibi enfeksiyonlara karşı koruyucu yapısı ile düzenli şekilde tüketimi çok önemli. Yüksek miktarda içerdiği C vitamini sayesinde mikroplara karşı direnç kazanmanızı kolaylaştırır. Ayrıca mandalina kalsiyum ve potasyum gibi değerli mineraller de içerir.
Antioksidan kaynağı: Nar
En çok sevilen meyvelerin arasında bulunan narın muazzam etkileri söz konusu. Özellikle antioksidan özelliği ile ön planda. Böylece vücut direncini arttırırken, hücrelere saldıran serbest radikallere karşı da savaşır. Böylece daha enerjik ve dinç bir vücuda sahip olmanıza yardımcı olur. Ayrıca nar iyi bir C vitamini deposu. C vitaminin yanı sıra E ve K vitamini ile potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi minerallere de sahip.
Kışın olmazsa olmazı: Portakal
Mandalina yerine portakal yemeyi tercih edenlerin sayısı az değil. Daha büyük dilimler, daha ekşimsi bir tat. Portakal da mandalina gibi C vitamini deposu bir meyve. Potasyum açısından da zengin ve lifli yapıya sahip. Mikrop ve bakterilere karşı vücudun direnç kazanmasına yardımcı olan meyveler arasında. Özellikle sabah kahvaltısında taze portakal suyuna yer vermeniz halinde güne dinç ve enerjik başlamanız mümkün.
Yeşil koruyucu: Kivi
Kivinin yaz meyvesi olduğu sanılır ancak o kışın olgunlaşan ve tadını alan bir meyve. Yazın da tüketilmesi mümkünse de portakaldan çok daha fazla C vitaminine sahip olması açısından kışın tüketimi daha ön planda. Üstelik düşük glisemik endekse sahip. Bu da kan şekeri problemi olanlar için kiviyi güzel bir alternatif haline getiriyor.
Kas ve beyin dostu hurma: Cennet hurması
Cennet meyvesi olarak bilinen ve domatesi andıran yapısı ile ilgi çeken meyvelerden biri de Cennet hurmasıdır. C vitamininin yanı sıra güçlü antioksidanlar arasında bulunan A vitamini açısından da zengin bir kaynak. Bununla birlikte folik asit içeriği ile zihnin de dostu. Lifli yapıya sahip meyvenin püresini yapmanız halinde çocukların zihinsel gelişimlerine olumlu şekilde yansır.
Hastalıklara karşı direnç kazandıran meyve: Armut
En çok tüketilen meyveler arasındaki armut, hastalıklara karşı direnç kazanızda yardımcı olur. demir minerali içeren meyve aynı zamanda potasyuma da sahip. Ayrıca A ve C vitamini açısından zengin bir kaynak. Armut, mide yanması ve bulantı gibi durumlara karşı da tüketilmesi tavsiye edilen meyvelerden biri. Lifli yapısı sayesinde sindirim sisteminizin çalışmasına yardımcı olur.
Kış Meyvesi Seçerken Dikkat Edin!
Hastalık ve enfeksiyon mevsimi kış döneminde yaza göre biraz daha beslenmeye önem vermelisiniz. Hem kendiniz hem de sevdikleriniz için meyve tüketimine dikkat etmeniz sağlıklı beslenme konusunda önemli bir kural. Ancak meyvelerin vitamin ve mineral değerlerinden en iyi şekilde faydalanmak için organik kış meyveleri tüketmelisiniz. Böylece zararlı kimyasal maddelere maruz kalmadan ve besleyici değerleri bozulmadan sofranıza ulaşan meyveler, sağlığınızı desteklemeye yardımcı olur.
Yorum Yaz